Kostråd For Triathleter

Der er utallige nærmest kultiske filosofier omkring mad, og jeg har egentlig ikke så meget i mod dem. Det er bare det at der er ikke nogen af dem der bare er det universelle vidundermiddel de nogen gange sælges som.

Dermed også sagt at de kan være et vidundermiddel for nogen, for vi er alle forskellige, så det kan betale sig at eksperimentere lidt.

Men hvis jeg skal give et generelt råd er det dette:

Spis rigtig mad, mest planter, ikke for meget

(“Eat food, mostly plants, not too much.” — Mike Pollan)

Så simpelt er det, helt grundlæggende.

Og så er der alle detaljerne. Men hvis man er i tvivl, spis planter.

 

Rigtig Mad

Ting der købes rå, uden en varedeklaration på, er rigtig mad.

Industrielt “forædlede” fødevarer er ofte forarbejdede på en måde så næringsværdien er væsentligt forringet.

Hvis man derimod tager de friske råvarer og tilbereder selv, er mange flere af næringsstofferne bevaret.

Og så vil jeg anbefale økologiske råvarer i så høj grad som muligt. Ingen grund til at støtte giftindustrien og det konventionelle landbrug.

Kød

Når jeg fortæller at jeg er triathlet og hovedsageligt spiser vegetarisk, bliver jeg bliver ofte spurgt om man virkelig kan få protein/energi nok uden kød.

Og jeg må indrømme jeg tit ruller lidt med øjnene når jeg får det spørgsmål, for det er så utroligt naivt, selv om det nok er meget forståeligt i så kødspisende en madkultur som den danske.

Som et eksempel kan man tage tørrede kikærter. De er en god plantebaseret proteinkilde, og indeholder godt 20 g protein per 100 g. Det er omtrent det samme som oksekød, hvilket sikkert overrasker mange. Forskellen er bare at kikærter indeholder meget mindre fedt end oksekød, men til gengæld en masse kulhydrater (63 g/100 g). Det er nemt at få protein nok som vegetar, det er jo ikke fordi man bare lever af salater. Jeg bryder mig faktisk generelt ikke om salater.

Ikke at spise kød er for mig et samvittighedsspørgsmål, sundhedsmæssigt er det ikke et problem, i moderation.

Timing

Hvornår man spiser i forhold til træning og søvn er vigtigt.

Det er altid en god ide at få kulhydrater og lidt protein hurtigst muligt efter træning, inden for 15 minutter, og gerne med et hovedmåltid kort tid efter.

Jeg vil anbefale at alle måltider i løbet af dagen er komplette, og indeholder både kulhydrat, fedt og protein i god balance.

Hvis man ønsker at tabe sig kan man dog med fordel vægte fedt og protein højt i aftensmåltidet, og så ikke spise nogen snacks resten af aftenen. Gerne gå efter at have en periode fra aftensmåltid til morgenmåltid på 12 timer de fleste dage, hvor man ikke spiser noget.

Hvis man ønsker at tage på, eller at holde vægten skal man bare spise kulhydrater til aften, og om nødvendigt snacks. Nogen mennesker har tendens til at tabe sig for meget når de træner meget (gid jeg havde det sådan), så de vil have brug for mange mellemmåltider og snacks for at holde vægten.

Koffein

Kan undværes.

Men jeg elsker min kaffe og har ikke lyst til at undvære den. Jeg er dog rimeligt streng med ikke at drikke kaffe efter middag, da koffein giver dårligere søvn (også selv om man fint kan falde i søvn), og har en halveringstid på 8 timer i kroppen.

Koffein påvirker nervesystemet så man er mere årvågen og vågen, essentielt en let stress reaktion. Hvis man kæmper med stress i sit liv vil jeg anbefale at man eliminere koffein og andre stimulanser af den type. Guarana er for eksempel populær i mange energidrikke, og virker på samme måde.

Sukker

Bare lad være. Det er ikke mad. Men brugt under træning og konkurrencer er det klart præstationsfremmende.

Min anbefaling er at undlade sukker under træningen i så høj grad som muligt. På lange træningspas (over 2 timer) kan det være nødvendigt, og det er også vigtigt at teste hvordan kroppen reagerer på det inden en konkurrence, men ellers lad mest muligt være med at bruge det under træning og i den daglige kost.

Men brug det endelig i konkurrencer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *